Descarrega el catàleg de l’expo aquí!
D’un temps ençà, una roda de colors ha anat ocupant llocs en les nostres vides. El dònut multicolor, a poc a poc, va formant part de la nostra quotidianitat i ha vingut per quedar-se. Aquesta roda és el símbol dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, coneguts popularment amb les sigles d’ODS.
L’any 2015, l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, a on es concretaven 17 objectius i 169 fites encaminats, entre d’altres, a erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, frenar el canvi climàtic i assolir un món més sostenible.
Sobre l’Expo:
Sovint pot semblar que l’ONU és tan sols la veu de la consciència de la humanitat. L’encarregada de dibuixar un fantasiós món ideal que la realitat esclafa immediatament com una bombolla de sabó. Tan sols una lletania que cíclicament tracta de recordar-nos que no visquem en el millor dels mons. Aquests actes de bonhomia ens remeten més a ingènues cartes als Reis mags que no pas a una llista d’actuacions urgents. Com quan l’any 2000 proposà els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni que havien de permetre una major igualtat al món l’any 2015. Es concretaven en fites, mesurables en el seu assoliment, sobre la pobresa extrema, l’educació primària, la igualtat de gènere, la mortalitat infantil, la salut materna i social o les característiques del desenvolupament. Certament, encara que alguns indicadors van millorar clarament, va semblar més fruit de l’acció d’institucions i polítics, de les elits, que no pas de la implicació de la ciutadania a qui també anaven adreçats.
Però el 2015 va fer una nova proposta i els objectius esmentats van ser substituïts pels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) amb la data límit de 2030. El plantejament va canviar per la força incontestable de les evidències: la humanitat sencera patirà a curt termini la descomposició física i social del món tal com el coneixem fins ara, i l’ONU fa la crida per impedir-ho perquè afectarà a tots els habitants del món. Ara, més que mai, ens toca a totes i tots.
La darrera exposició viatgera de Sindicalistes Solidaris «ODS Reptes compartits» vol acostar a la ciutadania el significat d’aquests Objectius i conscienciar-nos que igual que tenim a tocar un futur lamentable en aquest planeta, també està a la nostra mà contribuir a frenar aquesta desfeta. El repte principal, que l’augment de la temperatura del planeta registrada històricament no arribi als dos graus —a hores d’ara ja l’hem superada en un grau—, està suportat en l’assoliment dels 17 Objectius
La intenció de Sindicalistes Solidaris és comunicar que, ara més que mai, hem d’assumir urgentment la realitat i ser conscients de la importància cabdal de les nostres accions per a canviar el rumb suïcida d’un món abocat al desastre imminent. En definitiva, són objectius nostres i ens hem de situar, ara sí, com a actors i actrius protagonistes de l’aturada de la degradació d’un món que, a hores d’ara, reflecteix el nostre fracàs com a civilització. Ja no queda temps: ens hi juguem la qualitat de vida nostra actual i dels que venen darrere.