Scroll Top
Rambla del Raval 29-35, 08001 Barcelona Catalunya Espanya

Economia social i defensa dels drets de les treballadores de les maquiles salvadorenyes

3 Espai dona

Sindicalistes Solidaris i Pau i Solidaritat han dut a terme el projecte “Economia social i defensa dels drets de les treballadores de les maquiles salvadorenyes” amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. El projecte ha promogut la justícia de gènere, enfortint els drets humans laborals i millorant les condicions de vida de les treballadores de les maquiles del Salvador.
S’ha creat l’Espai Dona, que ha capacitat i empoderat un total de 112 treballadores i extreballadores de les maquiles ubicades als departaments de San Salvador i La Libertad. Aquest grup de dones ha rebut formacions en treball digne, drets humans, drets laborals, legislació, equitat de gènere i salut sexual i reproductiva per tal que puguin exercir els seus drets i defensar-los davant de les vulneracions que pateixen en els centres de treball.
D’entre les treballadores se’n van seleccionar 12 que van rebre formacions addicionals per reforçar els seus coneixements i van ser les encarregades d’executar 119 accions de difusió, acompanyament, denúncia i assessorament entre les seves companyes de treball de les maquiles a les zones franques de San Bartolomé, San Andrés i America Park, situades en els dos departaments en els quals s’ha incidit. El projecte també ha servit perquè es doni a conèixer i s’organitzi la lluita sindical dins de les zones maquileres.
L’altre component del projecte, la creació de 3 cooperatives del treball digne, és ja una realitat. Hi han participat 57 dones i 2 homes, la majoria són treballadores que han estat acomiadades de les maquiles i han rebut formació de funcionament del forn i en pastisseria i fleca. Les cooperatives estan produint els seus productes saludables i a preus justos i han generat una iniciativa d’economia social que els permet accedir a un treball digne i millorar la situació alimentària de les comunitats.