L’objectiu de «Dona, Igualtat i Treball Digne al Marroc», que es va iniciar l’any 2019, és visualitzar i empoderar les dones dels sindicats participants en el projecte, tot fomentant-ne la participació dins de les estructures sindicals i promovent que formin part de les executives perquè esdevinguin referents i interlocutores, tant amb els companys i companyes com amb les empreses. En la segona fase que acaba de finalitzar, s’han constituït un total de 45 secretaries o departaments de la dona a les diferents regions i sectors de la Central Democràtica del Treball (35) i de la Federació Sindical Democràtica (10).
El projecte va sortir del profund debat iniciat en els dos fòrums de dones realitzats l’octubre de 2018 a les ciutats de Casablanca i Mohammedia. Les dades indicaven que la presència de les dones als sindicats i als seus òrgans de direcció era molt baixa, especialment en zones rurals, i en alguns sectors era pràcticament inexistent. Algunes causes que ho provoquen són l’alta precarietat laboral i la falta de regularització real del mercat laboral del país; a més a més, també hi influeixen qüestions culturals i religioses, com la submissió endèmica de les dones envers els homes, la falta de confiança en elles mateixes i el masclisme.
Arran dels fòrums es va veure necessària una acció d’empoderament i formació de les dones perquè coneguessin els seus drets i disposessin d’arguments convincents que els donin seguretat per poder defensar-los, així com conscienciar-les de la importància del seu paper dins dels sindicats.
En aquesta segona fase del projecte (que es va iniciar el juliol del 2020 i ha finalitzat el 30 de juny del 2021), malgrat algunes modificacions de les activitats previstes per adaptar-les a les restriccions derivades de la covid-19, s’han dut a terme dos cursos de formador de formadors (un per a cadascun dels sindicats que participen en aquest projecte) amb l’objectiu de descentralitzar les formacions i fer-les arreu del país.
S’han fet 51 formacions (28 presencials i 23 a distància) amb dones i membres d’executives sectorials i regionals, sobre legislació laboral i igualtat. Cada formació teòrica havia d’anar acompanyada d’accions de difusió, però s’han vist reduïdes a 15 per les restriccions de la pandèmia. En aquestes accions s’ha fet visites als polígons industrials i s’ha repartit informació al carrer. Aquest tipus d’accions són importants perquè es visibilitzen les dones com a referents i líders sindicals.
Cal destacar els 21 cursos de formació específica i especialitzada duts a terme a la seu de l’Escola del Treball Digne de Tetuan, on un grup de dones seleccionades han rebut una formació intensiva i molt especialitzada perquè facin de corretja de transmissió dels drets laborals i en matèria d’igualtat entre les companyes de les diferents zones industrials del país. Aquesta formació també ha facilitat un intercanvi d’experiències i informacions entre les participants.
També s’han organitzat set seminaris regionals per commemorar el Dia de la Dona Treballadora, en què s’ha parlat sobre el conveni 190 de l’OIT, del paper de les dones en els processos electorals i del dret de les dones en la protecció de la Caixa Nacional de la Seguretat Social (CNSS).
Per últim, el projecte va concloure amb una jornada d’avaluació amb les contraparts locals per tal de valorar els aspectes positius del projecte, les dificultats amb què ens hem trobat i recollir els suggeriments per incorporar-los i millorar la fase següent i seguir incidint en l’àmbit sindical marroquí.
Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, l’Ajuntament de Sabadell, l’Ajuntament d’el Prat de Llobregat, l’Ajuntament de Gavà, l’Ajuntament de Viladecans i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.