El 2007, després de més de vint anys de lluita dels pobles indígenes, l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) va aprovar la Declaració dels Drets dels Pobles Indígenes, que els oferia un marc jurídic internacional pel reconeixement dels seus drets individuals i col·lectius. En aquesta declaració van quedar recollits el dret a la vida i a la integritat sobre el seu territori, l’idioma, la cultura, la religió, la salut, l’educació i altres elements que formen part de la seva identitat com a poble.
Malgrat l’avenç històric que va suposar la Declaració, els 42 milions d’indígenes que formen part dels 522 pobles originaris reconeguts, continuen veient com els seus drets són vulnerats. A les estadístiques socioeconòmiques ocupen els llocs més baixos, les seves llengües estan en perill d’extinció i els seus territoris ancestrals estan constantment amenaçats per l’avenç de l’extractivisme i del capital immobiliari.
La realitat fa necessari que continuem donant suport als moviments indígenes i que exigim una protecció contra les accions il·legals dels governs o de grups amb interessos privats.