El nombre de cooperatives integrals a El Salvador creix any rere any gràcies als projectes de cooperació internacional que executem a El Salvador amb el suport de diferents administracions. En l’actualitat, la Xarxa de Cooperatives del Treball Digne compta amb 38 cooperatives bàsiques i 5 d’integrals; 3 de les cooperatives que es van promoure no han sigut viables a causa de la violència exercida per les maras.
En els seus inicis les cooperatives de la Xarxa tan sols disposaven d’un forn en què les beneficiàries, després de rebre una formació, comercialitzaven pa de diferent tipus, pastes i pastissos. A poc a poc, Sindicalistes Solidaris va anar transformant-les en cooperatives integrals que a més a més del forn, compten amb un hort ecològic, una piscifactoria on es cria tilàpia i un obrador de conserves i melmelades. Això contribueix a optimitzar recursos, diversificar l’oferta alimentària de les poblacions i a crear més llocs de treball digne i sinergies amb agricultors locals, alhora que fa augmentar els beneficis que les cooperatives reverteixen a les comunitats.
Les darreres incorporacions a la Xarxa són tres cooperatives integrals. A través del finançament de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat s’ha creat una cooperativa integral a Joya de Cerén i una a San José Villanueva. Amb el suport de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca i del Consell Comarcal del Vallès Oriental se n’ha constituït una tercera al cantón La Poza.
Per a la constitució de les cooperatives integrals el primer que es fa és la donació en forma de préstecs d’un forn que, una vegada la cooperativa ja està en marxa, es cedeix en propietat. Es continua amb les formacions d’ús i manteniment dels forns, manipulació d’aliments i higiene personal, elaboració de pa, pizzes i pastissos.
Gairebé simultàniament, amb un assessor agrícola, s’inicia la formació per a la creació dels d’horts ecològics i de la criança dels petits peixos tilàpia, d’alt valor nutritiu. Per una altra banda, un grup més reduït de persones de cada cooperativa reben formació específica per a l’elaboració de conserves i melmelades.
Amb les cooperatives integrals s’incrementa la sostenibilitat i autosuficiència d’aquestes i se sumen esforços per avançar cap a una economia circular i respectuosa amb el medi ambient i donar resposta a la crisi alimentària i a les grans taxes de desocupació que pateix actualment El Salvador, molt especialment en les zones rurals i entre les dones.