Scroll Top
Rambla del Raval 29-35, 08001 Barcelona Catalunya Espanya

AUGMENTEN LES ESCOLES DEL SALVADOR ON ARRIBEN LES FORMACIÓ EN SALUT SEXUAL REPRODUCTIVA I SALUT MENTAL

Salut sexual

Es consoliden i creixen arreu del territori del Salvador els projectes de coneixement i promoció de la salut sexual reproductiva i lluita contra la violència de gènere. Amb el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del Salvador, SITES, es va iniciar l’any 2020 un projecte que, a més de formació en treball digne i equitat de gènere, inclou la formació en salut sexual reproductiva per donar resposta a una demanda del col·lectiu de mestres que reclamaven eines per afrontar el greu problema que pateix el país, ja que l’elevat nombre d’embarassos entre les nenes de 10 a 17 anys i la violència sexual és una de les principals causes d’abandonament escolar. Aquest 2023 s’ha incorporat la salut mental en les formacions, ja que després de la pandèmia s’han aguditzat les mostres d’agressivitat, ansietat, estrès i desconcentració tant del professorat com entre l’alumnat i l’estat no ha estat capaç d’afrontar aquesta problemàtica, ni amb els nens i amb els seus pares.

Durant el 2023, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, s’han pogut realitzar formacions a 48 escoles del departament de San Miguel, a 7 del departament de Morazán i a 6 de La Unión.  També hi han participat un total de 65 mares d’alumnes, una dada molt important si tenim en compte que la violència sexual és un tema del qual no es parla i està normalitzada entre la població. Les formacions es van complementar amb una campanya online de difusió i denúncia, especialment pensada per a l’alumnat i les seves famílies, que va incidir en més de 35 mil persones.

Amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà es va poder arribar a 200 escoles més i van participar en les formacions 430 docents i 58 famílies dels departaments de San Miguel, Usulután, Morazán i La Unión. La realització dels cursos va comptar amb el suport d’autoritats del ministeri d’Educació de la zona, però amb l’entrada d’una nova normativa governamental es va prohibir fer formacions de salut sexual reproductiva a les aules. Això és fruit de la pressió de les moltes esglésies conservadores que hi ha a la zona i d’influents grups polítics conservadors.  Tot i això, un grup de docents va oferir orientacions a un total de 66 joves d’entre 17 i 18 anys fora de l’horari lectiu i dels espais formals de les escoles. També es va donar orientació legal a les mares de família que ho van sol·licitar.