
El passat mes d’agost va finalitzar el projecte «Drets humans laborals per a les treballadores de les maquiles del Salvador» que es va fer a les zones maquileres dels departaments d’Illapango i San Marcos.
Al llarg d’aquest projecte s’ha format seixanta treballadores i extreballadores de les maquiles en treball digne i els seus continguts, drets humans, drets humans laborals, equitat de gènere, educació sexual i reproductiva i legislació. Les formacions es van fer en sis sessions i les participants es van dividir en quatre grups de quinze persones.
Una vegada finalitzades les jornades formatives es va seleccionar, d’entre totes les participants, un grup d’activistes que van rebre una formació addicional perquè aprofundissin més en la matèria i forjar nous lideratges dins del grup. Aquest grup de deu dones ha estat l’encarregat de fer tasques de difusió i denúncia entre les treballadores de les maquiles, assessorant totes les companyes en la defensa dels seus drets humans i laborals. Entre les més de quaranta accions que han dut a terme hi trobem assemblees, denúncies públiques i als mitjans de comunicació, assessorament legal i coordinació jurídica amb advocats, coordinació i organització sindical de les treballadores, etc. Tot i que el projecte ja ha acabat, Sindicalistes Solidaris i la contrapart local INELSA, continuen vetllant perquè totes les denúncies de vulneracions de drets que s’han portat davant dels tribunals tirin endavant.
La darrera activitat de què consta aquest projecte és la creació de dues noves cooperatives de pa i pastissos que han donat formació a 29 dones, totes elles extreballadores de les maquiles que havien estat acomiadades dels seus llocs de treball per la defensa dels drets laborals. Aquestes dues cooperatives són garantia de treball digne i ofereixen productes sans, equilibrats i saludables als membres de les comunitats on estan ubicades.
Amb aquestes dues noves iniciatives, la Xarxa de Cooperatives del Treball Digne al Salvador ja compta amb 43 forns plenament operatius que es troben, principalment, a les zones més empobrides del país.
El projecte ha estat possible gràcies al suport dels ajuntaments d’Igualada, Vilafranca del Penedès, Vilanova i La Geltrú i Santa Coloma de Gramenet.