Scroll Top
Rambla del Raval 29-35, 08001 Barcelona Catalunya Espanya

Dona empoderada, Dona que lluita pels seus drets

DonaMaquiles

El projecte “Apoderament de les dones i treball digne a les maquiles del Salvador” ha fet possible la creació de l’Espai Dona, que ha capacitat un total de 140 treballadores de les maquiles mitjançant 48 cursos de formació que les han dotat d’eines metodològiques i coneixements perquè puguin exercir i defensar els seus drets.
Les formacions en treball digne, drets humans i laborals, legislació, equitat de gènere i salut sexual i reproductiva han permès que les mateixes dones prenguessin consciència de la realitat que les envolta i fer-les més fortes davant les vulneracions que pateixen. Han augmentat les seves capacitats per detectar les violacions de drets i ara, l’assetjament sexual i psicològic, tant a les empreses com a les llars i a les comunitats, és un tema conegut i del que es parla.
De les participants es van seleccionar 10 treballadores que van rebre formacions addicionals i van ser les encarregades d’executar 90 accions de difusió, acompanyament, denúncia i assessorament entre les seves companyes de les maquiles. Aquestes accions han comportat readmissions als llocs de treball o el cobrament d’indemnitzacions, però també han servit perquè es doni a conèixer i s’organitzi la lluita sindical a les zones maquileres.
Cal destacar que cap d’aquestes accions ha comportat l’acomiadament directe, fet que demostra que si les empreses veuen que les treballadores estan actives i unides, són més cauteloses a l’hora d’acomiadar; ara bé, sí que les han posat traves canviant-les aleatòriament els horaris o obligant-les a fer hores extres.
El projecte es va complementar amb la formació en pastisseria i fleca de 35 treballadores, 27 de les quals havien estat acomiades durant la pandèmia per negar-se a fer jornades de 18 hores sense retribució. També es van crear 3 cooperatives del treball digne que han permès a les 35 participants de la formació produir els seus productes saludables i a preus justos i generar una iniciativa d’economia social que els permet tenir un treball digne.
Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona.