Scroll Top
Rambla del Raval 29-35, 08001 Barcelona Catalunya Espanya

Suport a la xarxa de cooperatives pel treball digne al Salvador

Suport a la xarxa de cooperatives pel treball digne al SalvadorViolencia mujer Salvador

Aquest programa triennal, dividit en tres fases d’un any cadascuna, consisteix en la creació d’una xarxa de cooperatives especialitzades en l’elaboració de pa i pastisseria que es va iniciar a principis de setembre de 2017. Enguany, doncs, iniciem la tercera fase d’aquest programa que també serà l’última. El projecte es reforça no només amb una formació tècnica, també amb la sensibilització sobre els conceptes de treball digne i Apoderament de les dones i els joves.

En cada fase s’adquireixen uns forns que serviran per elaborar el pa i les pastes, i que posteriorment, quan es fa afectiva la cooperativa, queden en propietat d’aquesta mitjançant un conveni signat entre les parts. El forn solidari tindrà com a propòsit ser utilitzat per a la fabricació i comercialització del pa i productes de rebosteria de cada grup, però també tindrà una finalitat social, contribuint a la millora del nivell de vida de les famílies i de la comunitat. Aquests forns, a més d’un treball digne, permeten una millor alimentació del grup i del seu entorn.

Els beneficiaris inicials de la tècnica d’elaboració de pa, pastes i pastissos replicaran la formació cap a altres membres de la comunitat i/o comunitats limítrofes que el necessitessin i posaran a la disposició d’aquests tant el forn solidari com els utensilis, previ acord entre les parts interessades.

En aquesta fase, a més de noves cooperatives, es brindarà suport i acompanyament a grups que anteriorment han estat beneficiats amb forns solidaris. S’impartirà una formació addicional de comptabilitat i comercialització, ja que s’ha detectat que és important per tal de consolidar la viabilitat de les cooperatives en les dues primeres fases.

Es crearan quatre noves cooperatives al Cantón Las Flores en el municipi Chalchuapa; al Caserío La Poza en el municipi de  Tonacatepeque, al municipi de Santa Cruz Michapa; i al Caserío Costa del Sol, municipi de San Luis La Herradura.  En total seran 27 les cooperatives que al llarg d’aquests tres anys es beneficiaran de la totalitat de les diferents fases del projecte i es realitzaran 18 cursos de comerç i comptabilitat a les cooperatives sorgides de les fases anteriors.

Al finalitzar aquesta fase hi haurà una trobada per intercanviar experiències amb representants de les 27 cooperatives creades.

A causa de la pandèmia de la covid-19 la situació a les cooperatives s’ha vist greument compromesa. La situació de confinament total de la població sumat al desproveïment  del mercat i el trencament de la cadena alimentaria ha posat a la població salvadorenya en una situació molt delicada.

Davant d’això, s’han reduït a 5 cursos del comerç i comptabilitat en lloc dels 18 previstos. El govern d’El Salvador ha prohibit reunions de més de 10 persones. Per aquesta raó tampoc es farà la trobada final de cooperatives.

Amb els recursos econòmics de les activitats no realitzades, es donarà a cada una de les cooperatives de la xarxa suport econòmic perquè puguin comprar matèries primeres i gas proper i reactivar el seu funcionament.

 

Àmbit d’actuació: Foment de l’economia social

Socis locals: Central de Treballadors Democràtics (CTD) i Institut per un Nou El Salvador (INELSA).

Import total:  40.908,71 euros

Subvencions aprovades: 29.428,71 euros

Entitats finançadores: ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Igualada

Durada: 1 de setembre de 2019 a 30 de juny de 2020.