Scroll Top
Rambla del Raval 29-35, 08001 Barcelona Catalunya Espanya

El confinament decretat pel Govern colombià a causa de la pandèmia mundial del COVID19 ha provocat la intensificació de la violència i les amenaces contra persones defensores dels drets humans i líders sindicals i comunitaris. La fàcil localització d’aquestes persones, confinades als seus domicilis ha empitjorat una situació ja de per si crítica tornant els nivells de violència a nivells previs als Acords de Pau.

Les zones rurals són les més afectades pel retorn del conflicte armat i els atacs van dirigits a líders comunitaris, sindicalistes, indígenes, afrodescendents i camperols. Les dones, una vegada més, són dobles víctimes de la situació i la seva vulnerabilitat és veu agreujada. Amb aquesta crisi sanitària i humanitària que pateix Colòmbia les desigualtats socials es veuen agreujades substancialment.

Durant l’any 2019 la Alta Comissionada de les Nacions Unides pels Drets Humans va documentar pel cap baix 108 assassinats de persones defensores dels Drets humans; en el que portem de 2020, segons INDEPAZ, ja han estat assassinades 71 persones defensores dels drets humans i 20 ex-combatents de les FARC-EP signants dels Acords de Pau.

Sindicalistes Solidaris, a través de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia fa una crida al Govern d’Ivan Luque per tal de:

a) aturar la onada d’assassinats contra persones defensores dels drets humans amb un pla de contingència per la protecció individual i col·lectiva dels lideratges socials i comunitaris.

b) Acordar una aturada del foc bilateral amb tots els grups armats durant les mesures preventives contra el COVID19 i la suspensió immediata de les accions d’erradicació forçada de cultius d’ús il·lícit amb glifosat.

c) Avançar en la implementació integral de les mesures dels Acords de Pau i així garantir en les garanties per les persones defensores dels drets humans que assumeixen tasques de lideratge social i que recolzen la implementació d’allò acordat entre les parts.