Scroll Top
Rambla del Raval 29-35, 08001 Barcelona Catalunya Espanya

Apoderament de les dones i treball digne a les maquiles de Soyapango i San Martín al Salvador

Apoderament de les dones i treball digne a les maquiles de Soyapango i San Martín al Salvador

L’objectiu és donar formació i informació en treball digne, drets humans i laborals, salut sexual reproductiva i equitat de gènere a dones treballadores de les maquiles de la zona i que siguin corretja de transmissió amb la resta de companyes.

Les maquiles són empreses que es creen en zones franques dels països pobres. Els treballadors de les maquiles generalment són dones o adolescents que pateixen una autèntica explotació laboral: la imposició de fites arbitràries, violència sexual, maltractaments, humiliacions, hores extres obligatòries, alts nivells d’estrès, etc.

Treballen coordinadament amb FESTRAJUSAL, confederació sindical que aplega a diferents sindicats de sector, i amb SINDICOM, un sindicat sorgit a les zones de les maquiles que agrupa a treballadors/ majoritàriament dones del sector tèxtil. Amb ells es realitzaran cursos i grups de dinamització sobre drets laborals i es formarà a un grup d’activistes encarregades de realitzar les acciones de difusió, acompanyament i assessorament entre les seves companyes de feina a les maquiles. També seran les encarregades de fer les denúncies i la reivindicació entre les treballadores de les maquiles i les autoritats quan pertoqui.

Amb INELSA (Institut per un Nou El Salvador) es farà una formació entre les dones d’educació sexual reproductiva, ja que els embarassos no desitjats, principalment de nenes i adolescents ha arribat a unes xifres alarmants. Aquest tipus de formació és completament tabú dins del país encara que és una formació necessària, que les dones demanen i que pràcticament ningú ofereix.

No obstant això, conscients del risc que poden tenir de quedar-se sense lloc de treball si defensen els drets del col·lectiu de treballadors de les maquiles, s’ha previst donar-los una sortida dins de l’economia social i del treball digne a través de la creació de dues cooperatives de pa i pastisseria.

Aquestes cooperatives també garanteixen l’accés a la població d’uns productes nutritius i saludables a un preu just.  Part dels guanys de les cooperatives es revertirà en benefici de les mateixes comunitats, donant suport a la creació i/o arranjament d’infraestructures comunals i invertint en serveis d’educació pels infants i de salut per a tots els seus membres.

Àmbit d’actuació:  Enfortiment d’organitzacions sindicals, promoció dels drets humans laborals i de gènere, foment de l’economia social

Socis locals: i Institut per un Nou El Salvador (INELSA).Federació Sindical de Treballadors per la Justícia social (FESTRAJUSAL) i SIDICOM

Import total:  49.413,40 euros

Subvencions aprovades:  21.968,40 euros

Entitats finançadores: ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Igualada

Durada: 15 d’octubre de 2020 a 14 d’octubre  de 2021.