Scroll Top
Rambla del Raval 29-35, 08001 Barcelona Catalunya Espanya

La Universitat d’Estiu clou el projecte «Joves i treball digne al Marroc»

A les acaballes del mes de juliol, prop de 120 joves de la Central Democràtica del Treball del Marroc es van aplegar a la Universitat d’Estiu, que va cloure el projecte impulsat per Sindicalistes Solidaris «Joves i treball digne al Marroc». La trobada de quatre dies va tenir lloc a la ciutat costanera de Bouznika, a la regió de Casablanca.

Els i les joves de la CDT van treballar en el full de ruta l’organització ha de tenir en els propers anys; en aquesta tasca hi va col·laborar la companya Elena Àlvarez, de l’Avalot-Joves de la UGT, que va aportar l’experiència de l’organització a casa nostra. Durant les jornades es van fer diverses ponències que van ajudar el jovent sindicalista marroquí a enriquir els seus coneixements. Entre els debats oberts cal destacar els que van tractar temes com la protecció social, les transformacions en el món del treball o els models d’organització sindical. Totes les xerrades es van anar intercalant amb tallers participatius i debats que van ajudar a apoderar els joves en el sindicalisme marroquí.

La Universitat d’Estiu va posar el punt final a tres anys en què Sindicalistes Solidaris ha col·laborat, mitjançant aquest projecte, en l’articulació i l’apoderament dels joves sindicalistes del Marroc. Al llarg d’aquest període, i amb el suport dels ajuntaments de Granollers i Sant Feliu de Llobregat, s’ha donat formació a grups de joves de diferents regions del país, s’han fet sortides al carrer per donar a conèixer els drets laborals al jovent i s’ha organitzat els futurs sindicalistes perquè puguin defensar els seus drets.

Els principals esculls en què es troba la gent jove per accedir al món laboral són les altes taxes d’immigració, la falta d’una formació professional, la deficient relació entre els estudis i el món laboral, etc. D’altra banda, el fet que els treballadors i treballadores del sector privat no gaudeixin de prestacions socials, fa que l’edat en què aquests abandonen el món laboral s’endarrereixi impossibilitant així l’accés als joves a una feina estable. Aquest fet fa que visquin en una precarietat constant i que no puguin especialitzar-se ni estabilitzar-se laboralment i, en conseqüència, tampoc tenen accés a entrar a formar part d’una organització sindical que vetlli pels seus drets.

Una vegada finalitzat aquest projecte, s’han bastit les bases organitzatives perquè el jovent treballador del Marroc pugui organitzar-se i defensar els seus drets. Sindicalistes Solidaris, amb la col·laboració d’Avalot, continuarem al seu costat.